E 460 - Celulózy

28.12.2016 12:20

Charakteristika

Polysacharid nerozpustný ve vodě, základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn. V práškové formě bílá látka bez zápachu.

Použití

Mikrokrystalická celulóza může figurovat v potravě jako plnidlo nízkoenergetických potravin; pro člověka je však nestravitelná. Dále je využívána jako nosič olejů a aromatických látek, emulgátor, zahušťovadlo, náplň do žvýkaček a cukrovinek, stabilizátor pěn, protispékavá látka nebo součást tablet. Mikrokrystalická celulóza spolupůsobí při tvorbě gelů v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a pekařských náplních. Částečně nahrazuje zahušťovací funkci škrobu a v emulzích lze jejím prostřednictvím nahrazovat oleje.Prášková celulóza účinkuje jako protispékavá látka, nosič, zahušťovadlo a přísada napomáhající soudržnosti potravin, jako jsou žvýkačky nebo cukrovinky. Celulóza se objevuje také ve zmrzlině, hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Celulóza figuruje i v jiných průmyslových odvětvích, například v textilním nebo papírenském průmyslu. 

Nežádoucí účinky

Celulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku.