E 442 - Fosfatidy amonné

27.12.2016 18:40

Charakteristika

Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky.

Použití

Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky. Přidávají se do zmrzlin, jogurtů, pudinků, krémů a kakaových výrobků.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do čokolád a čokoládových výrobků.