E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát

27.12.2016 18:28

Charakteristika

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Polysorbát 65 má obdobné vlastnosti i použití jako E433.

Použití

Polysorbát 65 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla. Dále se přidává do pekařských výrobků, dortových směsí, polev a náplní, do ztužených olejů, cukrovinek, zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, do zálivek, instantních náhražek mléka, do majonéz a nízkokalorických dressingů. Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.