E 421 - Mannitol

27.12.2016 17:44

Charakteristika

Mannitol je cukerný alkohol. Je to bílá krystalická látka, sladké chuti a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje v rostlinnách např. v celeru, mořských řasách a olivách. Používá se jako sladidlo, stabilizátor nebo zvlhčující látka.

Použití

Mannitol je velmi vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje hladinu inzulinu) a má menší kalorickou hodnotu než cukr. Proto se přidává do výrobků bez cukru, sladkostí, cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel nebo se používá na povrch cukrovinek (nepohlcuje vzdušnou vlhkost). Jako sladidlo nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá při výrobě žvýkaček. Používá se také jako stabilizátor, rozpouštědlo pro barviva a aromata, zvlhčující látka a plnidlo.

Nežádoucí účinky

Je to pravděpodobně bezpečná látka. Ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní.