E 415 - Xanthan

22.12.2016 11:44

Charakteristika

Látka přírodního původu, polysacharid získáváný fermentací glukózy nebo sacharózy. Ve své čisté podobě to je bezbarvá látka, gelovitého charakteru, v potravinářství se s ní však setkáme jako s bílým práškem. Využívaná je jako zahušťovadlo či stabilizátor v mléčných výrobcích, dresingu nebo i masných výrobcích. Obecně je považována za bezpečnou látku bez vedlejších účinků, jsou ale známy ojedinělé případy alergie na xanthan.

Použití

Xanthan se používá k zahuštění a stabilizování výrobků na vodní bázi, například mléčné výrobky, dressingy, omáčky, instantní polévky, sirupy a pekařské výrobky. Ve zmrzlině zabraňuje ve vytváření ledových krystalků. Často jej také nalezneme ve výrobcích s nízkým obsahem tuku, kde právě nahrazuje zahušťovací funkci tuku. Využití xanthanu je také v kosmetice, kde se přidává například do krému nebo zubní pasty, kde funguje jako stabilizátor a spojovací látka složek, které by se přirozeně oddělily. Xanthan neobsahuje gluten, proto se také používá v bezlepkovém pečivu, kde dodává těstu potřebnou "lepivost", kterou by jinak právě zajistil gluten.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky a většinou je dobře snášen. Vzhledem k tomu, že se Xanthan vyrábí z produktů (kukuřice, soja, apod.), které mohou být samy o sobě alergeny, existuje u citlivých osob riziko vzniku alergické reakce, doprovázené např. zažívacími problémy, průjmem či bolestí hlavy.