E 404 - Alginát vápenatý

16.12.2016 13:20

Charakteristika

Alginát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.

Použití

Alginát vápenatý se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, nanuků, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, do krémů, omáček, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, do sýrů, pomazánek, ovocných nápojů, instantních dezertů a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin.