E 355 - Kyselina adipová

11.12.2016 19:19

Charakteristika

Kyselina adipová se za normálních podmínek vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. Používá se k okyselování, úpravě pH nebo jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. Je odolná proti vlhkosti. V přírodě se vyskytuje v rostlinných buňkách.

Použití

Kyselina adipová má široké využití v potravinářství jako např. látka upravující pH, nebo jako kypřící látka. Má výraznou okyselující vlastnost, díky které dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji v pekařských výrobcích, prášků do pečiva, v dochucovacích směsích, cukrovinkách, mléčných a masných výrobcích, v nápojích, konzervované zelenině a želatinových dezertech. Dále se používá do tuků a olejů, kde zabraňuje procesu žluknutí. U výrobků obsahující vaječné bílky zlepšuje jejich šlehání a u tavených sýrů a sýrových pomazánek se používá je zlepšení jejich roztíratelnosti. Kyselina adipová se také využívá jako náhražka soli a má vlastnost udržet práškové výrobky sypké a suché.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Koncentrovaná kyselina adipová je mírně toxická a slabě dráždí kůži.