E 331 - Citronany sodné

11.12.2016 17:52

Charakteristika

Citrát sodný je bílá látka krystalické nebo zrnkovité struktury, která se však může vyskytovat i ve formě prášku s lehkou slanou chutí. Je bez zápachu, na vzduchu stálý. Používá se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích

Použití

Citrát sodný se používá jako emulgátor do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék. V tavených sýrech má funkci tavící soli pro zlepšení roztíratelnosti. Dále se využívá pro úpravu kyselosti ovocných nápojů, cukrovinek, ovocného želé, zavařenin, džemů. Do perlivých nápojů se přidává z důvodu zachování bublinek (karbonatace). Váže stopové kovy (mohou způsobovat např. žluknutí), tím zabraňuje vstupu těchto kovů do buňky a odstraňuje jejich nežádoucí účinky. Využití citrátu sodného je také v kosmetice, kde funguje jako alkalizátor. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem není vyloučeno, že při nedostatku vitaminu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku čili jeho nedostatek v těle.