E 320 - Butylhydroxyanisol

11.12.2016 17:08

Charakteristika

Pevná, bílá látka, rozpustná v tucích. Dodává výraznou chuť výrobkům, ve kterých je obsažena a uchovává je před zkažením. Jako antioxidant zpomaluje žluknutí tuků a má aromatické účinky. Proti některým bakteriím a plísním působí jako konzervant. Může být obsažen i v obalech, ze kterých poté proniká do jídla.

Použití

BHA má široké využití jako konzervační prostředek, antioxidant a stabilizátor v mnoha výrobcích, například v nápojích, margarínech, majonéze, zmrzlině, sladkostech, pečivu, žvýkačkách, želatinových dezertech, polévkových základech, produktech z brambor, kandovaném ovoci, snídaňových cereáliích, droždí, sádle, tuku do pečiva a dalších. Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti. BHA můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích.

Doplňující informace

V Japonsku je tato látka zakázána, přestože neexistují žádné důkazy o její škodlivosti. Podle organizace IARC bylo dostatečně prokázáno, že látka je zvířecí karcinogen. V ČR (celé EU) povoleno jako antioxidant v omezeném množství. V USA povoleno. V Kalifornii je látka považována za karcinogen.