E 319 - Terciální butylhydrochinon

11.12.2016 16:50

Charakteristika

Tato látka je velmi účinným antioxidantem, který byl dlouhou dobu tlačen výrobci potravin k jeho schválení. Obsahuje ropné deriváty butanu. Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s látkami BHA nebo BHT. Látka se velmi rychle slučuje s kyslíkem a získává na vzduchu hnědou barvu. Zabraňuje žluknutí tuků. Konzervant proti některým bakteriím a plísním.

Použití

Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky a pod.

Nežádoucí účinky

Po požití již 1 gramu látky se mohou objevit nevolnosti, zvracení, zvuky v uších, delirium, dušení. Při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci. U průmyslových pracovníků, kteří byli vystaveni výparům této látky, se projevilo zakalení očních čoček. Může zvyšovat účinnost karcinogenů. Je spojován s rakovinou močového měchýře. Literatura dokonce uvádí případy smrti po požití dávky 5 gramů.