E 297 - Kyselina fumarová

19.11.2016 16:13

Charakteristika

Bílý prášek bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustný ve vodě. Tato kyselina má uplatnění jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub.

Použití

Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích nalézá uplatnění i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína. V ČR může být kyselina fumarová přidávána do náplní a sladkých omáček, cukrářských výrobků na bázi cukru, ovocných želatinových dezertů, instantních čajů a žvýkaček.

Doplňující informace

Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citrónovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší. V ČR (celé EU) povoleno pro výrobu trvanlivého pečiva, cukrářské výrobky, náplní a sladkých omáček, některých nápojů, instantních čajů, žvýkaček.