E 281 - Propionan sodný

19.11.2016 15:46

Charakteristika

Bezbarvá, průsvitná či bělavá látka bez zápachu. Tvoří krystaly schopné vázat vzdušnou vlhkost (vodu). Ve vodě je též dobře rozpustná. Jedná se o konzervant, který zabraňuje nitkování chleba a růstu plísní. Příznivě ovlivňuje chuť.

Použití

Propionan sodný je konzervant, který brání v růstu plísním (zejména na povrchu potravin) a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. Používá se v nekynutých těstech při přípravě pekařských a cukrářských výrobků, v nichž plní roli ochucovacího činidla, a objevuje se též v želatinách a krmivech pro drůbež a pro prasata. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky.

Nežádoucí účinky

Jisté zdroje uvádějí, že na sodnou sůl kyseliny propionové mohou být někteří lidé přecitlivělí (podobně jako na kyselinu samu) – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Jsou zaznamenány i případy, kdy propionan sodný vyvolal alergickou reakci, ale za běžných podmínek se jedná o látku, která je považována za bezpečnou.