E 280 - Kyselina propionová

19.11.2016 15:40

Charakteristika

V čisté formě bezbarvá olejovitá kapalina s dráždivým zápachem, dobře rozpustná ve vodě i v tucích.

Použití

Brání růstu plísní v sýrech a v pomazánkách a účinkuje jako ochucovadlo. Přidává se do chlebové a cukrářské mouky, v nichž zabraňuje nitkovitosti chleba. Slouží též jako konzervační přísada do másla, nápojů s ovocnými příchutěmi, zmrzlin, cukrovinek nebo některých pekařských výrobků. 

Nežádoucí účinky

Může způsobovat migrény jedincům, kteří jsou k nim náchylní. Častý kontakt s touto látkou může způsobit podráždění kůže (například u pracovníků pekáren). Jiné zdroje uvádějí, že někteří lidé mohou být na kyselinu propionovou a její deriváty přecitlivělí – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Za běžných podmínek je však považována za bezpečnou látku.