E 226 - Siřičitan vápenatý

23.10.2016 17:56

Charakteristika

Tato sůl se vyskytuje ve formě bílého prášku. Obsahuje 45% oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zejména ničí bakterie a dále působí proti kvasinkám a houbám. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.

Použití

Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.