E 223 - Disiřičitan sodný

23.10.2016 17:29

Charakteristika

Jedná se o anorganickou sůl, která se má formu suchého prášku. Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní, bakterií a hub. Jedná se také o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin. V potravinách ničí vitamín B1 a proto je zakázáno používat tuto látku do potravin sloužících jako zdroj vitaminu B1.

Použití

Disiřičitan disodný se používá ve výrobě vína, piva, v sušeném ovoci, nealkoholických nápojích, marmeládách, džemech, džusech, omáčkách, v bramborových výrobcích, pečivu, mouce, želé, mražených jablkách nebo také při bělení ořechů. V jiných oblastech se vyskytuje v kosmetice jako přídavek v barvách na vlasy, deodorantech, odstraňovačích skvrn a dále v krmivech pro zvířata.

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny siřičitany, tak i disiřičitan disodný může způsobit astmatický záchvat, nevolnost, průjem, bolesti žaludku, bolesti hlavy, senou rýmu, chronickou kopřivku, atopický ekzém. Ve spojitosti se siřičitany jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při výzkumech na krysách bylo zjištěno negativní ovlivňování schopnosti rozmnožování.