E 174 - Stříbro

09.10.2016 11:18

Charakteristika

Stříbro se v malém množství přirozeně vyskytuje v lidském těle i v těle zvířat. U potravin se používá jako barvivo k dekorativním účelům.

Použití

Jeho použití jako přísada do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např. čokoládových dortů, povrchu kuliček (dražé) nebo cukrovinek obalených cukrem. Dále se používá např. v indické kuchyni. Využívá se zejména v jiných odvětvích - elektrotechnika, fototechnika, chemie, lékařství, výroba šperků, atd.

Nežádoucí účinky

Po požití se většina látky vylučuje z těla ven, malé množství však v těle setrvává. Dlouhodobější pravidelnou konzumací může být způsobeno poškození ledvin nebo dojít k ovlivnění funkce mozku, jater. Může dojít i k šedému zabarvení očí, nosní přepážky, hrdla či kůže. Studiemi byl prokázán vliv na imunitní systém zvířat a může dojít k blokování funkce enzymů.