E 160a - Karoteny

09.10.2016 10:11

Charakteristika

Přírodní nebo přírodně identické jasně žlutá až oranžová barviva. Můžeme je dále rozdělit do dvou kategorií:

Použití

Získávají se za pomoci rozpouštědel z různých rostlin ve formě červených krystalků, případně ve formě krystalického prášku. Nejhojněji se vyskytují v karotce nebo v palmovém oleji. Pro potravinářský průmysl je vyráběn synteticky a má odlišnou molekulární strukturu oproti přírodnímu beta-karotenu.

Nežádoucí účinky

Je používán s cílem poskytnout vytříbeným potravinám pronikavější barvu. V hojném množství se používá v sýrech a margarínech. Dále se používá se k barvení olejů, majonéz, zmrzlin, jogurtů, ovocných nápojů, limonád, dezertů, cukrovinek, pudinků. Dále také v krmivech pro zvířata, v kosmetice, šampónech, mýdlech či lécích.