E 155 - Hněď , potravinářská hněď 3

08.10.2016 21:23

Charakteristika

Jedná se o látku spadající do kategorie tzv. azobarviv. Skládá se ze samotného barviva, chloridu sodného nebo síranu sodného. Má červenohnědou barvu připomínající barvu čokolády. Je velmi dobře rozpustné ve vodě.

Použití

Používá se k barvení čokolád, cukrovinek, pečiva, koření, omáček, polévek nebo rybích výrobků.

Nežádoucí účinky

Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla dlouhodobou studii na 48 samčích a 48 samčích krysách. Výsledky však neprokázaly žádné karcinogenní účinky, pouze při nejvyšších dávkách se projevila mírně zvýšená úmrtnost u samčích jedinců. Může způsobit alergické reakce, zejména lidem trpícím astmatem nebo těm, kteří jsou citliví na aspirin. Může také způsobit nebo zhoršit citlivost kůže. Jeho konzumace není vhodná pro děti, protože v kombinaci s benzoany může způsobovat dětskou hyperaktivitu.