E 1414 - Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu

31.12.2016 16:00

Charakteristika

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Používá se např. v pekařských a cukrářských výrobcích.

Výroba

Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla.

Doplňující informace

Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je používání látky povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky rovněž povoleno.