E 120 Košenila,kyselina karmínová

08.10.2016 19:18

Charakteristika

Pod označení E120 nalezneme taktéž pojmy karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Je relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.

Použití

Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě potahovaných tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Také v textilním průmyslu, v krmivech pro zvířata či ve fotografiích. 

 

Nežádoucí účinky

Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mohou způsobovat rakovinu. Nicméně antrachinonová barviva nejsou chemická forma zcela shodná s E120. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity.  Může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.