Potravina podporující NO
Dobrou zprávou je , že existuje široký výběr potravin , které zlepšují produkci NO i celkové zdraví . Než se pustím do podrobného výkladu řady klíčových faktorů výživy podporující NO , které musíte znát , chci vám předložit seznam různých potravin , které si můžete vybrat . Upozornuji však ,že to není kompletní seznam . Jestliže nějaká vaše oblíbená potravina chybí , zkontrolujte si , jaké živiny obsahuje . Zjistíte možná ,že na seznam rovněž patří. Tyto seznamy se zdají dlouhé , přesto nejsou vyčerpávající . Nebojte se podle zdravého rozumu dále hledat potraviny s potřebnou výživnou hodnotu .
| Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin |
| Ananasový meloun |
| Avokádo |
| Borůvky |
| Brusinky |
| Cizrna |
| Černé fazole (sušené) |
| Česnek |
| Fazole červená ledvina |
| Grapefruity |
| Hořká čokoláda |
| Jablka Gala |
| Jablka Delicious |
| Jahody |
| Krab |
| Kuřecí prsa |
| Losos |
| Malé červené fazole(sušené) |
| Mrkev |
| Ořechy |
| Otruby |
| Pekany |
| Pomeranče |
| Rajčata |
| Rybí olej |
| Sladké brambory |
| Špenát |
| Sušené švestky |
| Tmavé maso |
| Ústřice |
|
Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin |
|
Burské ořechy |
|
Cizrna |
|
Červené maso |
|
Hořká čokoláda |
|
Mandle |
|
Melouny |
|
Losos |
|
Soja |
|
Vlašské ořechy |
|
Potraviny bohaté na proteiny
|
| Burské ořechy |
| Garnát |
| Humr |
| Chnapák |
| Lískové ořechy |
| Losos |
| Mandle |
| Mečoun |
| Sojové boby |
| Treska |
| Tunák |
| Vejce |
| Vlašské Ořechy |
| Tuky prospívající srdci |
Kanolový olej |
| Kukuřičný olej |
| Olivový olej ( čistý panenský) |
| Rostlinný olej |
| Světlicový olej |
| Sezamový olej (lehký a tmavý) |
Světlá stránka tmavé čokolády
Možná nebudete věřit , že by čokoláda mohla být pro srdce a cévy zdravá . Ale čokoláda , především hořká čokoláda a kakaový prášek , zvyšuje hladinu NO ve vašem těle . Je totiž bohatá na antioxidanty , které potírají volné radikály a chrání tak tvorbu NO . Výsledkem jsou zprůchodněné krevní cévy , které zase snižují krevní tlak , zvyšují HDL cholesterol a chrání před vznikem srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Nasycené tuky obvykle představují hrozbu pro kardiovaskulární systém , avšak čokoláda obsahuje určité druhy nasycených tuků , kyselinu stearovou a kyselinu palmitovou , které jsou ve skutečnosti pro srdce naprosto neškodné . Pečlivě prováděné studie Jihozápadní lékařské fakulty Texaské univerzity v Dallasu zjistily , že na rozdíl od většiny ostatních nasycených tuků kyselina stearová má neutrální účinek na hladinu krevního cholesterolu a na zdraví kardiovaskulárního systému a z těla je jednoduše vylučována . Přínos čokolády a kakaového prášku představují látky nazývané polyfenoly , což jsou antioxidanty , které minimalizují škody způsobené volnými radikály a chrání NO . Největším záporem hořké čokolády je pravděpodobně vysoký obsah kalorií . Moje rada zní konzumovat čokoládu s mírou . Máte-li čokoládu rádi a dáváte si každý den pár kousků k snídani , zvolte hořkou čokoládu . Neměli byste sníst více než 120 kalorií hořké čokolády denně . Rozdělte si ji na malé kousky a pojídejte je během odpoledne a večer , jednou za čas malý kousek.